Meny
 

En lys idé til alle rom

En lys idé til alle rom

Karina Robertsen og hennes kolleger på Christiania Belysning kan bistå med å utarbeide belysningstips for din bolig.

 

Det er lys som skaper rom, sier Karina Robertsen, daglig leder hos Christiania Belysning på Storo. Her deler hun sine beste belysningstips og forteller om lystrendene akkurat nå.

Uansett hvilket rom du skal belyse kan du forandre hele uttrykket i rommet gjennom smart bruk av lys. Her ser vi nærmere på noen tips til de viktigste rommene i huset.

 

Stuen er for alt og alle

Stuen er boligens sentrum der alle oppholder seg og mange aktiviteter skal dekkes.

 

- I dette rommet skiller vi gjerne mellom basis-, effekt-, arbeidslys og lys til hygge. På stuen er det viktig med mange lyspunkter i flere ulike høyder. Her anbefaler vi å tenke flere lamper framfor få, fordi det gir en fin mulighet for variasjon i belysningen, forklarer hun.

 

Pantella mini bordlampe fra Louis Paulsen. Finnes i mange spennende og trendy farger. Foto: Christiania Belysning.

 

- Bruk lyset i stuen til å fremheve de tingene du liker. Det kan være et maleri, peisen, planter, sofaen eller et annet møbel du er glad i, forklarer hun og legger til at lyskildene i seg selv er et møbel med alle varianter av lampeskjermer, dekorpærer og designerlamper, sier Karina.

 

PH5 mini fra Louis Paulsen: Lampen er designet slik at lyskilden skulle skjules, så man kunne unngå blending. Foto: Christiania Belysning.

 

Her får du tips til valg av lampeskjerm i stuen.

 

Trenger du hjelp til å velge belysning? Karina og hennes kolleger gir gode råd og kartlegger ditt lysbehov.

 

- Ta med bilder eller plantegning, så finner vi sammen en lysplan som er optimal for din bolig, oppfordrer hun.

 

Ikke skygg for arbeidet på kjøkkenet

- Alle vet at på kjøkkenet er det viktig med godt arbeidslys. Velg minst en lyskilde med sterkt, kaldt lys. En annen ting som er smart, er å velge lys med sterk fargegjengivelse der du lager maten. Husk også på at arbeidslyset må plasseres riktig, slik at det ikke kaster unødvendig skygge på arbeidet. At man også må ha lamper under overskap, er en selvfølge for at funksjonaliteten på kjøkkenet kan opprettholdes, forklarer Karina.

 

 Pendellamper fra Louis Paulsen – VR 45 Radiohus. Freshere blir det ikke på kjøkkenet? Foto: Christiania Belysning

 

Å bade i lys - på badet

Rundt speilet og vasken er det smart å velge en lyskilde som er sterk. I tillegg er det viktig at dette lyset gir god fargegjengivelse.

 

Lys i dusjen? Smart og fint, men husk på regler for belysning for våtrom. Foto: Christiania Belysning.

 

- På badet anbefaler vi flere små lyskilder for å spre lyset. Badet er også perfekt for såkalt wallwashing, som handler om å ”bade” veggene med lyset, forklarer Karina som også minner om de strenge reglene som gjelder for belysning i våtrom.

 

Snakk med folk som kan anbefale deg rette produkter som oppfyller kravene om alt fra plassering og kapslingsgrad i dusjnisjer og ved servanter, anbefaler hun.

 

Avslappende på soverommet

På soverommet bør det være mulig å slå på en eller flere taklamper for å dekke lysbehovet i hele rommet.

 

- Særlig rundt garderobeskapene ønsker folk god belysning slik at man ser hva som er inne i skapet. Rundt sengen anbefales det å bruke avskjermede lamper som gir den svale, dempede belysningen som lokker frem nattesøvnen, forklarer Karina.

 

Rundt sengen anbefales det å bruke avskjermede lamper som unngår blending på kvelden. Foto: Christiania Belysning.

 

Snart er alt LED

I 2018 forsvinner store deler av halogenpæren, slik som den gamle glødepæren gjorde i 2009. Da er det LED som gjelder.

 

- LED-belysningen bruker langt mindre strøm enn de tradisjonelle lyspærene. LED-pærer finnes med vanlige sokler, slik at de enkelt kan plasseres i vanlig gammeldags skrufatninger. Det finnes også et stort utvalg av dekorpærer i LED, sier hun.

 

- Et spørsmål vi får ofte, er om LED-pærer kan dimmes. Svaret er at noen kan dimmes, andre ikke. Og i fast belysning forutsetter det at du har eller bytter til en LED-dimmer, sier hun og kommer i den forbindelse med et godt tips om å velge lyspærer fra feks Osram slik at du unngår den uønskede blågrønne fargen i lyset.

 

Dimming

Apropos dimming: Det blir stadig vanligere å ha god tilgang på dimmbare pærer og lamper i alle rom.

 

- Dimmemuligheten var tidligere en luksus som nå blir mer og mer vanlig. At dimming er populært, skyldes nok fleksibiliteten som ligger i et dimbart lys. Du kan skru om på stemningen fra flombelyst arbeidsstasjon til lun og gyldent koselys på ett sekund, sier hun.

 

Forandre rommet med lys

- Gjennom å plassere lyspunktene dine riktig, kan du forandre følelsen av et rom. Aller best blir det om du kombinerer bruk av farger og lys Ønsker du deg for eksempel et høyere tak, kan du benytte uplights langs veggene mot taket. Da virker taket høyere. Ved å belyse lavt ved gulv eller bak møbler, skaper du bredde og dybde i rommet, avslutter Karina Robertsen hos Christiania Belysning på Storo.

 

Fremdeles lyst til å lese mer om belysning? Sjekk denne saken om lys i mørketiden.

 

Christiania Belysning finner du i 3. etasje.

 

 

 

 

Sist endret - 09 februar 2018